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February 18, 2020
This list of questions and responses #3 (Q&A#3) is being issued to clarify certain information contained in the above named Request for Proposals (RFP).  The statements and interpretations of Contract requirements, which are stated in the following responses are not binding on the State, unless the State expressly amends the RFP.  Nothing in the State’s responses to these questions is to be construed as agreement to or acceptance by the State of any statement or interpretation on the part of the entity asking the question as to what the Contract does or does not require.  Some questions have been edited for brevity and clarity, and duplicate questions may have been combined or eliminated.

The following are questions submitted pursuant to the RFP and the State Lottery and Gaming Control Agency’s (MLGCA) responses to those questions:
31.
QUESTION: Section  2.1 Summary Statement and Section 2.3 Scope of Work; 
Section 2.1.11 states that “The Procurement Officer may issue a Notice to Proceed (NTP) for any of the priced deliverable Additional Tasks identified in this RFP (Section 2.4.8, #33 and 34).  Likewise, Section 2.3, third paragraph, states that “The Contract also includes Additional Tasks as listed in Section 2.4.8, #33 & #34 below.”

Section 2.4.8 does not include #33 and #34. It appears that the references in Sections 2.1.11 and 2.3 should be changed to “Section 2.4.8, #32.”
ANSWER: That is correct, the references to #33 and 34 are incorrect and these sections should reference “Section 2.4.8, #32”.  See Amendment #2 to the RFP.
32.
QUESTION: Section 2.4.4 Ticket Support; Would MLGCA correct the numbering of the six requirements in this section to numbers 1 through 6, as requirement number 3 is currently listed twice.
ANSWER: That is correct, this Section has six paragraphs that should be numbered consecutively as 1 – 6.  The number 3 is incorrectly used twice. The correct numbering should be:
1. Product Planning Support

2. Game Designs
3. Trademark and Service Mark Search and Registration

4. Licensing Agreements

5. Meetings

6. Proprietary and Patented Processes
See Amendment #2 to the RFP.
33.
QUESTION: Section 3.7 Insurance Requirements; Section 3.7.1, item C, requires Crime Insurance/Employee Theft Insurance, which is the same requirement as Section 4.38.4 Fidelity Bond (Crime Insurance). Would Section 3.7.1 C be deleted so it is clear which requirement prevails? 
ANSWER: Yes, Section 3.7.1 C. has been deleted.  See Amendment #2 to the RFP.
34.
QUESTION: Section 4.38 Bonds; Would MLGCA accept a Proposal Bond, Litigation/Protest Bond, and Performance Bond from a Surety Company, in which they use their own forms in lieu of the bond forms provided in the RFP Attachments?
ANSWER: Use of the forms provided in the RFP Attachments is encouraged in order to avoid an Offeror’s substitute form being determined to be unacceptable.  However, industry standard bond forms containing all provisions of the forms provided in the RFP Attachments and underwritten by a surety company authorized to do business in the State may be acceptable, subject to the MLGCA’s review and approval.
35.
QUESTION:  In Section 5.2.5, the RFP states "Offerors shall submit their Proposals in two separately sealed and labeled packages as follows:

A.
Volume I - Technical Proposal consisting of:

1)
One (1) original executed Technical Proposal and all supporting material marked and sealed,

2)
Six (6) duplicate copies of the above separately marked and sealed,

3)
An electronic version of the Technical Proposal in Microsoft Word format, version 2007 or greater,

4)
The Technical Proposal in searchable Adobe PDF format, and

5)
A second searchable Adobe PDF copy of the Technical Proposal with confidential and proprietary information redacted (see Section 4.8).”

Is it acceptable for MLGCA to receive multiple Microsoft Word documents that make up the entirety of the Volume I -Technical Proposal?
ANSWER: Yes, that would be an acceptable format for submission, provided that all are clearly labeled and the sequence is identified.
36.
QUESTION: In Section 5.3.1, the RFP states "All pages of both proposal volumes shall be consecutively numbered from beginning (Page 1) to end (Page "x").” 

a) would MLGCA allow Offerors to break the required subsections of Section 5.3 into individual sections, each with their own consecutive page numbering?

For example:

5.3.3.1 - Page 5.3.3.1-1 to Page 5.3.3.1-X

5.3.3.2 - Page 5.3.3.2-1 to Page 5.3.3.2-X

5.3.3.3 - Page 5.3.3.3-1 to Page 5.3.3.3-X
b) Would MLGCA allow foldouts and pre-printed inserts, etc. to have their own numbering scheme?
ANSWER: a) That would be an acceptable format, provided that each page must be numbered such that it is uniquely identified.
b) Fold-outs may be numbered separately, provided that the numbering method uniquely identifies the fold-out and where it fits into the document.
37.
QUESTION: Section 5.3.9 – Certificate of Insurance states: “The current insurance types and limits do not have to be the same as described in Section 3.6. See Section 3.6 for the required insurance certificate submission for the apparent awardee.”  It appears that this section should state “Section 3.7 (Insurance Requirements)” and not “Section 3.6 Disaster Recovery and Data”?
ANSWER: Correct.  The reference in Section 5.3.9 should be to Section 3.7 Insurance Requirements.  See Amendment #2 to the RFP.
38.
QUESTION: Attachment M Contract, paragraph 17; While we understand the Termination for Default may be a mandatory provision for the State, would MLGCA consider making the provision more reasonable by amending the paragraph to the following:
“If the Contractor fails to fulfill its material obligations under this Contract properly and on time, or otherwise violates any material provision of the Contract, the State may terminate the Contract by written notice to the Contractor. The notice shall specify the acts or omissions relied upon as cause for termination. All finished or unfinished work provided by the Contractor shall, at the State’s option, become the State’s property. The State shall pay the Contractor fair and equitable compensation for satisfactory performance prior to receipt of notice of termination, less the amount of damages caused by the Contractor’s breach. If the damages are more than the compensation payable to the Contractor, the Contractor will remain liable after termination and the State can affirmatively collect damages. Termination hereunder, including the termination of the rights and obligations of the parties, shall be governed by the provisions of COMAR 21.07.01.11B.”
ANSWER: No.  The Termination for Default provision is a mandatory requirement of State law and will not be changed.  As stated in Section 17, “Termination hereunder, including the termination of the rights and obligations of the parties, shall be governed by the provisions of COMAR 21.07.01.11B.”, which states the following in paragraph (4):

"If, after notice of termination of this contract under the provisions of this clause, it is determined for any reason that the Contractor was not in default under the provisions of this clause, or that the default was excusable under the provisions of this clause, the rights and obligations of the parties shall, if the contract contains a clause providing for termination for convenience of the State, be the same as if the notice of termination had been issued pursuant to such clause. If, after notice of termination of this contract under the provisions of this clause, it is determined for any reason that the Contractor was not in default under the provisions of this clause, and if this contract does not contain a clause providing for termination for convenience of the State, the contract shall be equitably adjusted to compensate for such termination and the contract modified accordingly; failure to agree to any such adjustment shall be a dispute concerning a question of fact within the meaning of the clause of this contract entitled "Disputes."
39.
QUESTION: Section 2.4.4, paragraph 3. Trademark and Service Mark Search and Registration, Page 10; This section requires the Contractor to register new trademarks and service marks developed for the MLGCA.  It is unusual for a vendor to register these marks on the MLGCA’s behalf.  Can the MLGCA clarify that in the event a Contractor registers a mark on the MLGCA’s behalf that the MLGCA will pay for any fees associated with the registration as well as fees associated with keeping all marks current, active, and protected during the term of Contract and any extension thereof?
ANSWER: If the MLGCA directs the contractor to register new trademarks and service marks on its behalf and the contractor has received the prior written approval of the MLGCA as required in this Section, then the MLGCA will pay any fees associated with the registration as well as any fees to keep it current, active, and protected.  
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